makaron z sosem serowo-jajecznym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nadmiar makaronu z poprzedniego obiadu? Proszę bardzo wykorzystam smacznie i kolorowo.

  • 30 min

Składniki:

  • 20 dag makaronu świderki
    10 dag tartego żółtego sera
    1 średnia cebula
    2 jaja
    3 łyżki śmietany 18%
    1 średnie pętko kiełbasy cienkiej
    1 łyżka oleju
    do sosu: zioła prowansalskie, bazylia, oregano,
    do smaku potrawy: sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z sosem serowo-jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu lub przygotować makaron z dnia poprzedniego.
  • 2. 2. Podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę na łyżce oleju, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, wymieszać podsmażyć.
  • 3. 3. Przygotować sos serowo- jajeczny: jaja roztrzepać, dodać tarty ser, śmietanę i zioła do smaku.
  • 4. 4. Makaron wrzucić na podsmażoną kiełbasę, wymieszać i parę minut smażyć.
  • 5. 5. Następnie dodać sos serowo- jajeczny, wszystko wymieszać chwilkę zostawić by składniki się połączyły. Doprawić pieprzem, solą. Ewentualnie udekorować np. papryczką.

Porady

potrawę należy ciągle mieszać, by nie przywarła do patelni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować