Makaronowa sałatka Eli z kurkami

4.49 (149 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Letnia sałatka makaronowa z kurkami.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - gruby makaron: 20 dekagramów
    - kurki: 50 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - szynka: 25 dekagramów
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - pęczek natki pietruszki: 1 sztuka
    - majonez: 5 łyżek
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - ocet: 2 łyżki
    - olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Szynki

Makaronowa sałatka eli z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki umyć i przebrać.Do wrzącej wody dodać sól,ocet,wrzucić kurki,gotować 5 minut i wybrać łyżką cedzakową,ze względu na piasek.
  • 2. Cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać olej,dodać cebulę,kurki,przyprawić solą,pieprzem i smażyć około 15 minut.
  • 3. Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować al dente (lekko twardawy),odcedzić i przelać zimną wodą.
  • 4. Paprykę umyć,usunąć szypółkę i pestki.Szynkę i paprykę pokroić w kostkę.Umytą i osuszoną natkę pietruszki posiekać.
  • 5. Do makaronu dodać szynkę,paprykę,kurki (kilka odłożyć do dekoracji) i natkę.Sałatkę doprawić solą,pieprzem (uważać bo majonez jest pikantny),dodać majonez (według uznania) i wymieszać.Przełożyć sałatkę do salaterki i udekorować odłożonymi kurkami.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Makaron Sałata Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować