Makaronowa sałatka z twarogowymi kuleczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości al dente, a następnie odsączamy i przelewamy zimną wodą oraz dokładnie osączamy na sicie.
2.Ziarna sezamu rumienimy na suchej patelni, studzimy.
3.Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego połowę oregano oraz ostudzony sezam i siemię lniane.
Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego, wstawiamy je do lodówki na ok. 10 minut.
4.Od gałązek bazylii odrywamy listki, myjemy je i delikatnie osuszamy. Z pomidora usuwamy skórkę, miąższ kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm.
5.W misce mieszamy ze sobą makaron z pomidorami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano, a następnie dodajemy listki bazylii i delikatnie mieszamy.
Sałatkę wykładamy na talerze, dodajemy twarogowe kuleczki i skrapiamy olejem z pestek dyni.
Komentarze