Makaronowa sałatka z twarogowymi kuleczkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lekka i zdrowa sałatka, idealna na drugie śniadanie, czy kolację. W upalne dni z powodzeniem zastąpi cały obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • - 150 g pełnoziarnistego makaronu świderki,
    - 2 średnie, mięsiste pomidory,
    - 3-4 gałązki świeżej bazylii,
    - 10 dag chudego twarogu,
    - płaska łyżka siemienia lnianego,
    - płaska łyżka sezamu,
    - łyżeczka suszonego oregano,
    - 2 łyżki oleju z pestek dyni,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka makaronowa

Makaronowa sałatka z twarogowymi kuleczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości al dente, a następnie odsączamy i przelewamy zimną wodą oraz dokładnie osączamy na sicie.
  • 2. Ziarna sezamu rumienimy na suchej patelni, studzimy.
  • 3. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego połowę oregano oraz ostudzony sezam i siemię lniane.
    Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego, wstawiamy je do lodówki na ok. 10 minut.
  • 4. Od gałązek bazylii odrywamy listki, myjemy je i delikatnie osuszamy. Z pomidora usuwamy skórkę, miąższ kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm.
  • 5. W misce mieszamy ze sobą makaron z pomidorami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano, a następnie dodajemy listki bazylii i delikatnie mieszamy.
    Sałatkę wykładamy na talerze, dodajemy twarogowe kuleczki i skrapiamy olejem z pestek dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować