Połączenie brokułu i tuńczyka jakie tutaj występuje jest pyszne. Makaron podnosi wartość energetyczną sałatki. Papryka i oliwki dopełniają całość:).Sałatka smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło!
Składniki:
Składniki:
• 250 gram dowolnego makaronu (u mnie pipe rigate z mąki durum),
• 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
• 0,5 cebuli,
• 1 brokuł,
• 0,5- ¾ czerwonej papryki,
• kilka czarnych oliwek (ok 8-10),
• około 50 gram sera żółtego,
• oliwa z oliwek do polania,
• świeżo mielony kolorowy pieprz ,
• sól,
• 2 łyżki oleju do smażenia,
• bazylia do dekoracji
Makaronowa sałatka z brokułem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł przepłukujemy i dzielimy na różyczki. Tak przygotowany gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Gotowy wyjmujemy i studzimy.
Paprykę kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Tuńczyka odsączamy z sosu.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy.
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy makaron oraz żółty ser (starty na grubych oczkach). Całość podgrzewamy. Gdy ser się rozpuści dodajemy pozostałe składniki: oliwki, paprykę, tuńczyka i brokuł. Sałatkę delikatnie mieszamy i porcjujemy na talerze.
Przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Dekorujemy świeżą bazylią.
Komentarze