ok. 15 dag makaronu (np. penne)
1 kiełbasa śląska
15 dag pieczarek
kawałek czerwonej papryki
5-10 dag startego żółtego sera
2 jajka
sól, pieprz,
oregano, słodka mielona papryka
olej
Makaronowa zapiekanka z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki podane są na jedną porcję z patelni 24 cm dla 1-2 os.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki. Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy ze szczyptą soli. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Jajka rozkłócamy z przyprawami.
2.Makaron wykładamy na patelnię (najlepiej teflonową aby nie przywarło) z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Na makaron wykładamy kiełbasę, pieczarki i paprykę. Posypujemy starym serem i polewamy jajkami. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu, aż jajka się zetną ok. 10 min.
Komentarze