Makaronowa zapiekanka z szpinakiem, mięsem mielonym i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotuję w osolonej wodzie połowę czasu podanego na opakowaniu.odlewam i hartuję .
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.
Mięso mielone podsmażam z dodatkiem papryki pokrojonej w kostkę przyprawiam solą i pieprzem,
Szpinak podsmażam na maśle z dodatkiem ząbku czosnku.
Naczynie żaroodporne smaruję masłem ,na dno układam pierwszą warstwę makaronu ,druga warstwa mięso mielone ,trzecia warstwa szpinak,czwarta druga połowa makaronu,piąta starty ser ,oraz mozzarella pokrojona w plastry ,całość zalewam śmietaną roztrzepaną z jajkiem .
naczynie zawijam w folię aluminiową i wstawiam do gorącego piekarnika na 1,5 godz. po tym czasie powinna być upieczona.
Komentarze