makaronowa zapiekanka z szpinakiem, mięsem mielonym i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 50 min

bardzo lubię eksperymentować z zapiekankami , mieszać różne składniki zawsze wyjdzie coś smacznego

  • 50 min

Składniki:

  • makaron kolorowy 1/2 opakowania
    mięso mielone 1/2 kg
    szpinak świeży listki 1 szklanka
    ser żółty np. edam 300 gram
    mozzarella 1 opak
    czosnek 1 ząbek
    sól
    pieprz biały
    jajko 1 sztuka
    papryka czerwona 1 sztuka
    bazylia
    śmietana 12-procentowa 250 (do gotowania)

Makaronowa zapiekanka z szpinakiem, mięsem mielonym i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję w osolonej wodzie połowę czasu podanego na opakowaniu.odlewam i hartuję .
    Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.
    Mięso mielone podsmażam z dodatkiem papryki pokrojonej w kostkę przyprawiam solą i pieprzem,
    Szpinak podsmażam na maśle z dodatkiem ząbku czosnku.
    Naczynie żaroodporne smaruję masłem ,na dno układam pierwszą warstwę makaronu ,druga warstwa mięso mielone ,trzecia warstwa szpinak,czwarta druga połowa makaronu,piąta starty ser ,oraz mozzarella pokrojona w plastry ,całość zalewam śmietaną roztrzepaną z jajkiem .
    naczynie zawijam w folię aluminiową i wstawiam do gorącego piekarnika na 1,5 godz. po tym czasie powinna być upieczona.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy