Makaronowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w krążki. W rondlu roztapiamy masło i wrzucamy warzywa, dusimy pod przykryciem ok 15 min, dolewamy szklankę wody i wsypujemy makaron, przykrywamy i trzymamy na bardzo wolnym ogniu ok 10-15 min tak aby makaron napęczniał i wchłonął cały wywar, ale nie był rozgotowany. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Łączymy razem z warzywami i dodajemy koperek, przyprawiamy solą oraz pieprzem i zalewamy sosem, mieszamy i przekładamy do foremki na muffinki (używamy silikonowej lub blaszanej). Pieczemy przez 25-30 min w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy gdy troszkę przestygną.
Sos: W rondlu roztapiamy masło, dodajemy margarynę, mieszamy gdy się połączą zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko, intensywnie mieszając aby nie powstały grudki, ustawiamy ponownie na wolnym ogniu, mieszamy i czekamy aż zacznie gęstnieć (powinno mieć konsystencje gęstej śmietany). Zdejmujemy z ogniu i wbijamy jajko, roztrzepujemy i dodajemy łyżke chrzanu, przyprawiamy solą, pieprzem oraz imbirem. Na koniec wsypujemy starty na drobnych oczkach ser.
Komentarze