Makaronowe kotlety z mięsem i warzywami w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Makaronowe kotlety z mięsem i warzywami na szybki , poświąteczny ( i nie tylko ) obiad!

  • 45 min

Składniki:

  • - makaron ( ja użyłam łazanek ) - 200 g
    - dowolna wędlina lub upieczony kurczak - 100 g *
    - papryka czerwona - 100 g
    - cebula - 1 szt
    - pieczarki - 50 g
    - jajko - 2 szt
    - bułka tarta - 50 - 80 g
    - sól , pieprz - do smaku


    * możemy wykorzystac kawałki mięs , pieczonych szynek , mięso rosołowe

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Sos grzybowy

Makaronowe kotlety z mięsem i warzywami w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Uwaga!

    Wszystkie składniki muszą byc bardzo drobno pokrojone ( inaczej kotlety będą się rozpadac! )

    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
    Odcedzamy , studzimy.

    Na patelni rozgrzewamy olej.

    Wrzucamy drobno posiekaną cebulkę oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki.

    Smażymy razem do momentu aż pieczarki zmiękną i puszczą wodę a cebulka ładnie się zarumieni.

    Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę oraz drobno pokrojone mięsa i wędliny.

    Solimy , pieprzymy i chwilkę razem smażymy.

    Ostawiamy do ostudzenia.

    Makaron drobno kroimy i mieszamy z mięsem i warzywami.

    Dodajemy 2 jajka oraz bułkę tartą.

    Wyrabiamy masę
    ( jeśli będzie za rzadka dodajemy jeszcze bułki tartej ).

    Formujemy niewielkie kotleciki.

    Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.

    Podajemy z gorącym sosem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować