Makiełki wg Moniki

4.5 (180 ocen)

Zapraszam na makiełki, ja jadłam je po raz pierwszy, to taka próba przed wigilią i na pewno zagości na naszym stole w tym roku

Składniki:

  • 1/4 szklanki maku
    2 łyżki orzechów laskowych łuskanych
    2 łyżki rodzynek
    3 sztuki suszonych moreli
    2-3 łyżki suszonej żurawiny
    2 łyżki płatków migdałowych
    1 łyżka masła
    2-3 łyżki mleka
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki cukru
    1/2 szklanki makaronu muszelki
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makiełki wg moniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak przełożyć do miski, zalać taką ilością wrzątku aby go przykrył. Nakryć talerzykiem i zostawić na 12 godzin ( na noc). Kolejnego dnia porządnie odcedzić i odcisnąć z wody. Zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa ( można także zmiksować w blenderze, ale tak porządnie).
  • 2. Orzechy i morele pokroić. Na patelni roztopić masło z miodem, dodać cukier. Następnie dodać mak i zamieszać. Dodać orzechy i inne bakalie. Dobrze wymieszać. Po około minucie dodać mleko i zagotować. Gotować około 5 minut na małym ogniu ( często mieszać aby mieszanka się nie przypaliła). Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • 3. W między czasie makaron ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić i osuszyć. Połączyć z masą makową. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować