Mako - sernik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zagnieść rozwałkować i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Mak dzień wcześniej gotować ok. 1 godziny i zostawić na całą noc aby się moczył. Następnie dobrze go wycisnąć i dwa razy zmielić w maszynce. Kawę, mąkę, proszek, rodzynki i posiekane orzechy wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać płynny miód, mak i sypką mieszankę. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu delikatnie połączyć ze sztywną ubitą pianą z białek. Przełożyć na kruche ciasto.
3.Żółtka utrzeć z cukrem na puch dodać roztopione masło i wszystko razem zmiksować. Następnie cały czas ucierając dodawać ser, mąkę wymieszaną z budyniem. Białka ubić na sztywno dodać do sera delikatnie mieszając łyżką. Przelać na ciasto makowe
4.Orzechy posiekać wymieszać z mąkami, bułką tartą proszkiem. Białka ubić na sztywno. Cały czas miksując dodawać po łyżce cukru. Gdy cukier się rozpuści wkładać po jednym żółtku. Na koniec wsypać orzechy i wymieszać delikatnie łyżką. Przelać na ciasto serowe. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
5.Orzechy zalać gorącym przegotowanym mlekiem (0,5szkl). Z pozostałych składników ugotować budyń. Zimny utrzeć z margaryną i przestudzonymi orzechami. Wyłożyć na ciasto. Ozdobić według uznania.
Komentarze