Makowo-kokosowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto i odstawić do lodówki na pół godziny żeby odpoczęło, potem rozwałkować na blachę.
masa makowa:
mak sparzyć gorącą wodą i pozostawić na 1 godzinę, następnie odcedzić i zemleć 3 razy. mak włożyć do rondla, dodać cukier, miód, cukier waniliowy i podgrzewać na małym ogniu aż się cukier rozpuści. kolejno dodajemy rodzynki,skórkę z pomarańczy, olejek migdałowy,a jak chwilę przestygnie dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy. masę wylewamy na kruchy spód.
masa kokosowa:
białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier,potem budyń, wiórka kokosowe i roztopioną margarynę. masę wykładamy na masę makową.
pieczemy 50 min w temp 180 stopni
po wyjęciu z piekarnika ścieramy na wierzch mleczną czekoladę.
polecam
Porady
jeśli nie mamy czasy robić tak pracochłonnej masy makowej to można ewentualnie kupić gotową w puszce. należy ją zmiksować i połączyć 4 białkami ubitymi na sztywno- podobny efekt
Komentarze