Makowa pysznosc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej mak zalewamy 2 szklankami wrzącego mleka i zagotowujemy. Rodzynki namaczamy.
2.Nastęny dzień; 5dag masła, 1 żółtko i 15 dag mąki i 2 łyżki cukru zagniatamy ciasto i wylepiamy nim blachę do pieczenia.
3.Mak odcedzamy i razem z orzechami mielimy przez maszynkę przez drobne sitko, następnie dodajemy do masy miód i odsączone rodzynki. 15 dag masła ucieramy z 2 łyżkami cukru na pulchną masę, stopniowo dodajemy po żółtku (używamy 7), łączymy z masą makową. 8 białek ubijamy z 2łyżkami cukru na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą i wykładamy na kruchy spód.
Pieczemy godzinę w 180-200 C.
Studzimy w wyłączonym piekarniku.
4.Powidła podgrzewamy i smarujemy nimi wystudzone ciasto. Smietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę,następnie polewamy nią ciasto.
Komentarze