Makowa pysznosc

0 (0 ocen)

Pysznośc, która smakuje całej rodzince.

Składniki:

  • 25 dag maku
    2 szkl. mleka
    10 dag rodzynków
    15 dag orzechów włoskich
    20 dag masła
    2 łyżki bułki tartej
    aromat rumowy
    8 jajek
    15 dag mąki
    6 łyżek cukru
    2 łyżki miodu
    czekolada gorzka
    3 łyżki smietanki 30%
    słoiczek powideł

Makowa pysznosc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej mak zalewamy 2 szklankami wrzącego mleka i zagotowujemy. Rodzynki namaczamy.
  • 2. Nastęny dzień; 5dag masła, 1 żółtko i 15 dag mąki i 2 łyżki cukru zagniatamy ciasto i wylepiamy nim blachę do pieczenia.
  • 3. Mak odcedzamy i razem z orzechami mielimy przez maszynkę przez drobne sitko, następnie dodajemy do masy miód i odsączone rodzynki. 15 dag masła ucieramy z 2 łyżkami cukru na pulchną masę, stopniowo dodajemy po żółtku (używamy 7), łączymy z masą makową. 8 białek ubijamy z 2łyżkami cukru na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą i wykładamy na kruchy spód.
    Pieczemy godzinę w 180-200 C.
    Studzimy w wyłączonym piekarniku.
  • 4. Powidła podgrzewamy i smarujemy nimi wystudzone ciasto. Smietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę,następnie polewamy nią ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy