Składników na bułeczki nie wiele ale smak wyborny,coś dla wielbicieli maku w sam raz,zapraszam:)
2 godz.
Składniki:
400 g mąki pszennej typ 650
40 g świeżych drożdży
2,5 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
40 g suchego maku
35 g płatków owsianych
3 łyżki oleju
ok. 1 i 1/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
Makowe bułeczki z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pokruszone drożdże. Rozetrzeć je z mąką.Wsypać cukier,sól i mak. Wymieszać. Wsypać płatki (nie zmielone!) . Dodać olej.Wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać wodę i wyrabiać ciasto początkowo łyżką a potem gdy jest to nie możliwe dłońmi. Ciasto wyrabiać,aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Dno dużego garnka wysypać mąką i włożyć ciasto. Posypać lekko mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny,powinno podwoić swoją objętość.
2.Gdy upłynie wskazany czas nagrzać piekarnik do 200 st. Ciasto ponownie wyrobić. Uformować coś jakby wałeczek i pokroić do na 6 plastrów.Każdy plaster uformować w bułeczkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułeczki.Następnie nożem naciąć na krzyż (lub inny wzór:)). Posmarować z wierzchu wodą (dosyć obficie). Piec 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i pozostawić bułeczki jeszcze przez około 3- 5 minut. Wyjąć,ostudzić. Smacznego!
Komentarze