Makowe bułeczki z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Składników na bułeczki nie wiele ale smak wyborny,coś dla wielbicieli maku w sam raz,zapraszam:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 650
    40 g świeżych drożdży
    2,5 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżeczka soli
    40 g suchego maku
    35 g płatków owsianych
    3 łyżki oleju
    ok. 1 i 1/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Makowe bułeczki z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na bułeczki 1. Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pokruszone drożdże. Rozetrzeć je z mąką.Wsypać cukier,sól i mak. Wymieszać. Wsypać płatki (nie zmielone!) . Dodać olej.Wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać wodę i wyrabiać ciasto początkowo łyżką a potem gdy jest to nie możliwe dłońmi. Ciasto wyrabiać,aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Dno dużego garnka wysypać mąką i włożyć ciasto. Posypać lekko mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny,powinno podwoić swoją objętość.
  • bułeczki 2. Gdy upłynie wskazany czas nagrzać piekarnik do 200 st. Ciasto ponownie wyrobić. Uformować coś jakby wałeczek i pokroić do na 6 plastrów.Każdy plaster uformować w bułeczkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułeczki.Następnie nożem naciąć na krzyż (lub inny wzór:)). Posmarować z wierzchu wodą (dosyć obficie). Piec 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i pozostawić bułeczki jeszcze przez około 3- 5 minut. Wyjąć,ostudzić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mak Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować