Mak, miód, migdały, orzechy i skórka pomarańczowa to typowe smaki Bożonarodzeniowe. Ja postanowiłam je połączyć w jedną całość czego efektem są słodkie, aromatyczne, makowe ciasteczka idealne do świątecznej kawy.
1 godz. 40 min
Składniki:
Ciasto :
2 szklanki mąki pszennej
125g masła extra
1 całe jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Świąteczne makowe tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, cukier puder, proszek do pieczenia. Zagnieść na jednolite ciasto, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto, foremką do tartaletek wyciąć krążki i wylepić foremki tartaletek.
2.Dodatkowo na wierzch każdej tartaletki wyciąć krążek z gwiazdkami w środku. ( ja wycięłam foremką do babeczek)
3.Masa makowa
Mak sparzyć, wystudzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Rodzynki zalać wrzątkiem. Masło rozpuścić, dodać miód, cukier, rodzynki, orzechy drobno posiekane, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do maku, wymieszać.
Na końcu do masy makowej dodać olejek migdałowy, jajko i wszystko dokładnie wymieszać.
4.Wylepione ciastem tartaletki napełnić masą makową i przykryć krążkiem
z gwiazdkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25-30 minut.
Komentarze