Pierogi polecam na jedno z dań wigilijnych. Ciasto makowe pysznie komponuje się z serem. Pomarańczowy aromat nadzienia oraz orzechowa polewa podkreśla świąteczny nastrój.
Składniki:
Makowe ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- Ok 1 szklanka ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju,
- Szczypta soli,
- 2 łyżki suchego maku
Farsz:
• Ok. 40 dag białego sera,
• Cukier puder do smaku (ok 2 łyżki),
• 1 duże żółtko,
• Skórka starta z połowy pomarańczy
Orzechowa polewa:
• 100 gram masła,
• 0,5 szklanki siekanych orzechów włoskich,
• 1 cukier waniliowy
Makowe pierogi z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnice. Wykonujemy w niej kopczyk i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Wodę wlewamy stopniowo w miarę łączenia składników
2.Gotowe ciasto powinno być elastyczne i zawierać pęcherzyki powietrza.
3.Tak przygotowane wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła.
4.Na każde makowe koło łyżeczką nakładamy porcje farszu.
5.Brzegi ciasta zawijamy i sklejamy dokładnie pierogi. Uformowane gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe odcedzamy i porcjujemy na talerze.
6.SER: Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier, żółtka oraz skórkę. Całość ugniatamy widelcem do uzyskania jednolitej masy
7.POLEWA: Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy cukier oraz orzechy. Całość chwilkę razem podgrzewamy i ściągamy z ognia. Taką omastą polewamy pierogi przed podaniem.
Komentarze