Makowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 godziny. Odcedzamy. Trzykrotnie mielimy. Dodajemy cukier, kilka kropli olejku i bakalie. Mieszamy.
Białka ubijamy i mieszamy z makiem.
2.Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru. Mieszamy z łyżeczką mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy.
3.Jajka i żółtko ucieramy z resztą cukru. Wlewamy resztę mleka (łyżkę zostawiamy) i rozczyn. Dodajemy masło, cukier waniliowy i pozostałą mąkę. Wlewamy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto.
4.Z ciasta formujemy kulę, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 0,5 cm. Kroimy w trójkąty. Każdy smarujemy łyżeczką masy i zwijamy w rogalik. Smarujemy żółtkiem
wymieszanym z łyżką mleka. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
Komentarze