Makowe tartaletki z grysikiem i nutką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Do mniejszej dodać skórkę z cytryny, zamrozić. Większą włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek, uprzednio posmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Na cieście rozsmarować krem grysikowy, a na niego wyłożyć po jednej dużej łyżce masy makowej. Każdą tartaletkę posypać kruszonką. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do zrumienienia.
2.Krem grysikowy: Mleko zagotować z cukrem, kaszą i masłem. Od momentu zawrzenia, gotować jeszcze ok. 2 minut, tak aby masa zgęstniała. Masę należy cały czas mieszać. Przykryć folią aluminiową i ostudzić. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i utrzeć mikserem na jednolitą masę.
Komentarze