Makowe tartaletki z grysikiem i nutką cytrynową

0 (0 ocen)

  • 40 min

Makowe i grysikowe z mocnym aromatem cytryny!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 12 tartaletek o średnicy 12cm
    Ciasto:
    400g mąki
    100g cukru pudru
    150g zimnego masła
    1 jajko
    3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Skórka otarta z połowy cytryny

    Krem grysikowy:
    5 łyżek kaszy manny
    1,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki śmietanki 30%
    2 łyżki cukru
    40g masła
    1 jajko
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Skórka otarta z połowy cytryny

    Dodatkowo:
    12 łyżek masy makowej – może być gotowa z puszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Makowe tartaletki z grysikiem i nutką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Do mniejszej dodać skórkę z cytryny, zamrozić. Większą włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek, uprzednio posmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Na cieście rozsmarować krem grysikowy, a na niego wyłożyć po jednej dużej łyżce masy makowej. Każdą tartaletkę posypać kruszonką. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do zrumienienia.
  • 2. Krem grysikowy: Mleko zagotować z cukrem, kaszą i masłem. Od momentu zawrzenia, gotować jeszcze ok. 2 minut, tak aby masa zgęstniała. Masę należy cały czas mieszać. Przykryć folią aluminiową i ostudzić. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i utrzeć mikserem na jednolitą masę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kasza manna Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować