Makowiec

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybkie i bardzo dobre ciasto makowe .Połączyłam ciasto biszkoptowe z makiem i wyszło bardzo szybkie i dobre ciasto makowe., co roku w czasie Świąt szybko znika ze stołu.Nie trzeba robić masy makowej która jest bardzo pracochłonna .

  • 20 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1.5 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 łyżek oleju
    gotowy mak z puszki ( około 80 dag )
    masło, tarta bułka, ew. pergamin do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowiec 1. 1. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia.

    2. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę.

    3. Cały czas miksując, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem oraz łyżeczkami wlewać olej.

    4. 3/4 ciasta wlać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej pergaminem.
    5. Na ciasto wyłożyć mak z puszki. Resztę ciasta wylać na warstwę maku.
    Piec około 50 minut, wyjąć, ostudzić i pokroić na porcje.

Porady

Ciasto można polukrować i obsypać wiórkami kokosowymi lub po prostu obsypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować