Makowiec w biszkopcie w takiej postaci jest ciekawy i pyszny. Ma chrupiącą skórkę. Prosty w przygotowaniu. Odpowiedni na święta i na co dzień. Polecam.
Makowiec w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka rozmieszać z wodą i dodać do ubitej piany. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy, dodać ocet. Wszystko razem wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 35 cm x 24 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na cieście rozprowadzić masę makową. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temp. 180 st. - 200 st. na złoty kolor. Cukier puder utrzeć z taką ilością wody, żeby powstał gęsty, lśniący lukier. Podczas ucierania dodać kilka kropli olejku migdałowego. Lukrem polać ciepłe ciasto.
Komentarze