Makowiec w duecie z gotowaną kaszą manną i cytrynowymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie nierówne części, mniejsza będzie służyć do dekoracji wierzchu ciasta. Większą rozwałkować, przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, następnie makową. Wierzch dekoracyjne przybrać pozostałym ciastem. Piec ok. 50 - 60 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta i suchego patyczka.
2.Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić, aż odparuje nadmiar płynu. Na koniec dodać galaretkę w proszku, posłodzić do smaku. Całość gotować ok. 1 minuty. Przestudzić.
3.Masa makowa: Mak sparzyć i zemleć dwukrotnie. Do zimnego mleka wsypać cukier i kaszę mannę, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować aż masa stanie się gęsta ok. 10 minut. Po tym czasie wsypać mak i pogotować ok. 1 minuty. Masę przestudzić. Do chłodnej dodać rozmieszane żółtka, obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę, rodzynki, cynamon, aromat. Masę ewentualnie dosłodzić. Delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
Porady
gdyby masa jabłkowa miała dość dużo płynu, to warto posypać ciasto kruche kilkoma łyżkami bułki tartej, która go wchłonie.
Komentarze