Makowiec w paski

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Trochę inny sposób na makowca.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    500g mąki krupczatki
    30g świeżych drożdży
    80g cukru
    250ml letniego mleka
    1 żółtko
    100g masła
    szczypta soli
    aromat cytrynowy lub skórka z cytryny

    Składniki na masę makową:
    250 g maku
    70g cukru
    1 białko
    1 łyżka masła
    bakalie (opcjonalnie)
    aromat migdałowy

Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec w paski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na masę makową mak opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować ok.10 minut.
    Odcedzić na sicie, odcisnąć i 3x zemleć w maszynce. W rondelku rozpuścić masło. Dodać mak, cukier oraz bakalie. Smażyć przez 5 minut ciągle mieszając. Na końcu dodać aromat migdałowy. Lekko ostudzić i dodać ubitą pianę z białek. Całość wymieszać.
  • makowiec w paski kolaż 2. Całą mąkę przesiać. Do miski wlać letnie mleko. Wkruszyć drożdże i wsypać 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać i dodać tyle mąki,
    żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałą mąkę, cukier, żółtko, sól oraz roztopione letnie masło. Ciasto dokładnie wyrobić i zostawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 30 minut). Po tym czasie je rozwałkować na
    prostokąt o wymiarach ok. 30x45 cm. Posmarować białkiem i nadzieniem makowym. Następnie pokroić w 5 cm paski.
  • 3. Tortownicę o wymiarze 26 cm nasmarować lub wyłożyć spód papierem do pieczenia. Pierwszy pasek ciasta zwinąć i ułożyć na środku tortownicy.
    Owijać wokół niego kolejne paski ciasta. Gdy już skończymy zostawić
    do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piec w 170 stopniach ok.45-50 minut.
    Gdy ostygnie można polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować