Makowiec w paski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na masę makową mak opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować ok.10 minut.
Odcedzić na sicie, odcisnąć i 3x zemleć w maszynce. W rondelku rozpuścić masło. Dodać mak, cukier oraz bakalie. Smażyć przez 5 minut ciągle mieszając. Na końcu dodać aromat migdałowy. Lekko ostudzić i dodać ubitą pianę z białek. Całość wymieszać.
2.Całą mąkę przesiać. Do miski wlać letnie mleko. Wkruszyć drożdże i wsypać 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać i dodać tyle mąki,
żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałą mąkę, cukier, żółtko, sól oraz roztopione letnie masło. Ciasto dokładnie wyrobić i zostawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 30 minut). Po tym czasie je rozwałkować na
prostokąt o wymiarach ok. 30x45 cm. Posmarować białkiem i nadzieniem makowym. Następnie pokroić w 5 cm paski.
3.Tortownicę o wymiarze 26 cm nasmarować lub wyłożyć spód papierem do pieczenia. Pierwszy pasek ciasta zwinąć i ułożyć na środku tortownicy.
Owijać wokół niego kolejne paski ciasta. Gdy już skończymy zostawić
do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piec w 170 stopniach ok.45-50 minut.
Gdy ostygnie można polukrować.
Komentarze