Masa makowa:
50 dkg maku
125 dkg masła
pół szklanki miodu (lub więcej wg uznania)
olejek migdałowy
bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa itd.)
Marmolada jabłkowa:
1 kg jabłek
20 dkg cukru
2 galaretki
Polewa:
3 łyżki mleka
8 gkg cukru
5 dkg masła
2 łyżki kakao
To wszystko rozpuści następnie dodać
½ łyżki mąki pszennej
½ łyżki mąki ziemniaczanej
Dobrze wymieszać i zagotować. Ciepłym smarować placek.
Makowiec z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto: zrobić ciasto, podzielić na 2 części.
Jeden placek upiec sam, a drugi (surowy) wyłożyć na blachę. Na surowe ciasto dać masę orzechową, a następnie masę makową i piec razem..
2. Masa orzechowa: Zagotować mleko z cukrem, dodać orzechy i chwilę gotować do zagęszczenia. Wystudzić i dać na surowe ciasto.
3. Masa makowa: mak zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy go do miękkości, odsączamy i mielimy 3 razy. Do maku dodajemy miód, mieszamy – sprawdzamy czy odpowiada nam słodkość (można dosłodzić), dodajemy olejek migdałowy, stopione masło i posiekane bakalie, wszystko dobrze mieszamy. Masę makową wykładamy na masę orzechową i razem pieczemy w temp. 180OC.
4. Marmolada jabłkowa: usmażyć jabłka z cukrem na złoty kolor, pod koniec wsypać 2 galaretki, dobrze wymieszać. Wyłożyć ciepłe na mak, a na marmoladę jabłkową dać drugi placek i polać polewą.
Komentarze