Makowiec z białym makiem

4.5 (179 ocen)

Nigdy nie jadłam białego maku postanowiłam spróbować jego smaku

Składniki:

  • ciasto
    - 3 szklanki mąki
    - 10 łyżek cukru
    - 5 żółtek
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 kostka margaryny
    nadzienie
    - 0,5 kg maku białego mielonego suchego
    - 0,5 l mleka
    - 5 białek
    - 1.5 szklanki cukru
    - 2 budynie
    - 50 g orzechów siekanych
    - 100 g płatków migdałowych
    - 1 łyżeczka aromatu migdałowego
    - 1 łyżeczka aromatu rumowego
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Makowiec z białym makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - ciasto z podanych składników zagnieść ciasto kruche wstawić na kilka godzin do zamrażarki
    - zmielony mak( ja mielę w młynku do kawy )zaparzyć gorącym mlekiem dodać niecałą szklankę cukru bakalie i aromaty
    - 1/2 zamrożonego ciasta odłożyć a resztę wyłożyć blachę nakłuć w kilku miejscach
    - z białek ubić pianę z resztą cukru dodać budynie i wymieszać z masa makową dać na blachę na górę zetrzeć resztę ciasta na dużej tarce piec 180 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować