Jeden z niezawodnych przepisów od Mamy świetnie sprawdził się na Święta. Przygotowanie tego makowca jest bardzo proste więc można go zrobić w każdej chwili, nie tylko na Święta, polecam :)
Składniki:
30 dag zmielonego sparzonego maku
60 dag jabłek
kostka margaryny
40 dag cukru pudru
9 łyżek kaszy manny
9 jajek
5 łyżek bakalii
łyżeczka proszku do pieczenia
3 krople olejku migdałowego
Makowiec z jabłkami i kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki.
Margarynę ucieramy z cukrem (w makutrze), dodajemy po żółtku i stopniowo resztę składników cały czas ucierając.
Na koniec dodajemy bakalie i ubitą na sztywno pianę z białek.
2.Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do 80 minut.
W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy mleko, cukier puder i kakao dokładnie łącząc składniki. Mieszamy przez chwilę nie doprowadzając do zagotowania.
Po wystudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladową.
Komentarze