Makowiec z ptasim mleczkiem

4.99 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Połączenie wilgtnego makowego ciasta, z galaretką i ptasim mleczkiem to naprawdę uczta dla podniebienia.Wypróbuj, a napewno wszyscy goście będą zachwyceni!!!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO MAKOWE:
    -1 kg gotowej masy makowej
    -8 jajek
    -15 dag margaryny
    -1/2 szkl. cukru
    -1 łyzka kakao
    -1 łyżka proszku do pieczenia
    -około 600g ptasiego mleczka (wychodzi około półtora opakowania)
    -2 galaretki pomarańczowe
    MASA BUDYNIOWA:
    -1 duży budyń śmietankowy
    -2 szkl. mleka
    -5 łyżek cukru
    -kostka masła
    DEKORACJA:
    -polewa czekoladowa
    -płatki migdałów do posypania
Wystaw ocenę:

4.99 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Ptasie mleczko Desery

Makowiec z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę i dalej ucierać.
    Dodać masę makową, kakao z proszkiem do pieczenia.
    Następnie dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać.
    Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki na dużej formie.
  • 2. Ugotowac budyń na 2 szklankach mleka z 5 łyżkami cukru. Wystudzić.
    Masło utrzeć dodając zimny budyń.
  • 3. Rozpuścić dwie galaretki w 3 szklankach wody. Wystudzić.
  • 4. Na ciasto makowe dać połowę masy budyniowej, rozsmarować i ułożyć rzędami na długość foremki ptasie mleczko (5 rzędów). Pomiędzy ptasim mleczkiem wlać tężejącą galaretkę. Odstawić, aż galaretka dobrze zastygnie i wtedy na to rozsmarować drugą częśc masy budyniowej, a następnie przełożyć ciastem makowym.
    Polać ciepłą polewą i udekorować np. migdałami.

Porady

Ptasie mleczko najlepiej kupować to paczkowane, a nie na wagę, lepiej wygląda, jest równiejsze i lepiej się potem kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować