Makowiec z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzeć żółtka, margarynę i cukier, dodać masę makową, kakao, proszek do pieczenia. Następnie ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki na dużej formie.
2.Ugotować budyń na dwóch szklankach mleka z cukrem, wystudzić, utrzeć masło dodając zimny budyń.
3.Ugotować dwie galaretki w trzech szklankach wody, wystudzić.
4.Na ciasto makowe wyłożyć połowę masy budyniowej, rozsmarować i ułożyć rzędami na długość foremki ptasie mleczko (5 rzędów). Pomiędzy ptasie mleczko wlać galaretkę tężejącą. Odstawić aż galaretka dobrze zastygnie i na to rozsmarować drugą część masy budyniowej, a następnie przełożyć ciastem makowym.
5.Rozpuścić czekolady, dodając dwie łyżki mleka, polać ciepłą polewą ciasto i udekorować np. wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Porady
Najlepiej użyć ptasiego mleczka w pudełku,nie kupowanego na wagę.
Komentarze