Makowiec z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Utrzeć żółtka, margarynę i cukier, dodać masę makową, kakao, proszek do pieczenia dobrze wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek. lekko wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki na dużej formie (25/35 cm.)
2.Masa:
Sernik przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
3.Przełożenie:
Dwie galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody, wystudzić.
Na ciasto makowe wyłożyć połowę masy rozsmarować i ułożyć rzędami na długość foremki ptasie mleczko (5 rzędów)
4.Pomiędzy ptasim mleczkiem wlać tężejącą galaretkę. Odstawić aż galaretka dobrze zastygnie i wtedy na to rozsmarować drugą część masy, a następnie przykryć ciastem makowym. Gotowe ciasto polać polewą i posypać migdałami.
Komentarze