Makowiec z wiśniową pianką i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ten makowiec rozpływa się w ustach i jest bardzo prosty w wykonaniu

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto ucierane:
    1 kostka margaryny
    4 jajka (osobno białka i żółtka)
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 puszka masy makowej (800-900 gram)

    Pianka:
    4 białka
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki soku wiśniowego (syropu do picia)

    Kruszonka:
    6 czubatych łyżek mąki
    4 łyżki cukru pudru
    5 łyżek masła
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec z wiśniową pianką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    margarynę stopić i ubić mikserem z cukrem i żółtkami (ok. 5 minut), dodać mąkę i proszek, wymieszać łyżką na koniec dodać ubitą pianę. Blaszkę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
  • 2. Na surowe ciasto w blaszce wyłożyć masę makową, wyrównać.
  • 3. Pianę z białek ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i ubijać jeszcze ok. 4-5 minut, dolać sok. wymieszać. Pianę wyłożyć na ciasto w blaszce.
  • 4. Składniki kruszonki zagnieść i posypać pianę. Piec ok.45-50 minut w 170 st.C. Gdyby wierzch się za szybko rumienił, przykryć ciasto folią aluminiową.

Porady

Tak samo można upiec ciasto z masą serową (przygotować ser jak na ulubiony sernik z 1 kg sera).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować