Przepis od mojej babci Basi na tradycyjną roladę z makiem. Smak dzieciństwa;)
2 godz.
Składniki:
Ciasto; < porcje na 2 makowce>
0,5 kg mąki
15dkg margaryny
15dkg cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki olejku cytrynowego <ja daje cały olejek>
5dkg drożdży
½ szklanki mleka
Szczypta soli
Skórka otarta z cytryny
Masa makowa;
500 - 600 g maku błękitnego
4 białka <jeśli mamy więcej maku dodajemy jedno białko więcej>
Cukier puder < do smaku>
Szklanka rodzynek < dodatkowo można dodać migdały, skórkę pomarańczową oraz posiekane orzechy>
Olejek migdałowy lub rumowy
1.Ciasto;
Do mleka dodać drożdże, 2 łyżki cukru i postawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przesianą mąkę posiekać z margaryną dodać żółtka i delikatnie wyrobić tak by składniki połączyły się. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Ciasto przełożyć na talerz i wstawić na 2 godziny do lodówki aż wyrośnie. Gdy wyrośnie, wyłożyć na stolnicę, dodać cukier puder, skórkę z cytryny oraz olejek cytrynowy i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu przedzielić ciasto na dwie równe części i delikatnie rozwałkować< mniej więcej tak by ciasto miało wymiary20x30 i 1 cm grubości>;
2.Masa;
Wcześniej zaparzony mak należy zmielić dwa do trzech razy. Do zmielonego maku dodajemy cukier puder , cały olejek migdałowy, rodzynki i białka ubite na sztywno. Wszystko dokładnie, delikatnie mieszamy.
Dzielimy masę na dwie równe części i przekładamy na rozwałkowane ciasto, równo rozkładając masę na cieście. Ciasto zwijamy i owijamy papierem do pieczenia następnie przekładamy do brytfanki. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika około 160 stopni na godzinę. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto można polać polewą lub obsypać cukrem pudrem.
Komentarze