Makowiec drożdżowy

0 (0 ocen)

U mnie nie ma świąt bez makowca. Musi to być makowiec drożdżowy z masą makową z dodatkiem miodu, masła i bakali. Jeżeli narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić. Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta.

Składniki:


  • Ciasto drożdżowe:
    300 g mąki pszennej
    125 ml mleka
    30 g drożdży świeżych
    2 żółtka
    80 g cukru
    80 g masła
    sól szczypta
    Masa makowa:
    250 g maku zmielonego*
    250 ml mleka
    130 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    3 łyżki miodu
    30 g masła
    100 g rodzynek
    50 g orzechów włoskich
    50 g migdałów w płatkach
    2 białka
    Lukier
    5 łyżek cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny
    migdały, orzechy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe:
    Mleko podgrzać, w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, maki i rozmieszać. Pozostawić do poruszania się drożdży. Do misy miksera przesiać mąkę i dodać sól. Żółtka z cukrem utrzeć i wlać do mąki. Wlać zaczyn drożdżowy i chwilkę zmiksować. Wlać letnie rozpuszczone masło i miksować na wolnych obrotach około 10 minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować masę makową.
    Masa makowa:
    Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na blat lekko posypany mąką i kilka razy zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm. Na cieście rozsmarować masę makową pozostawiając bo bokach około 1 cm wolnego miejsca. Boki bez masy zwinąć do środka i zrolować w roladę. Owinąć papierem do pieczenia pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca tak by zwinięcie było na dole. Przełożyć na blachę. Piec w 180 stopniach góra-dół około 30-40 minut. Po pieczeniu wyjąć, rozciąć papier i studzić na metalowej kratce. Zimny polać lukrem i obsypać orzechami i migdałami.
    Lukier:
    Cukier puder utrzeć na gładko z sokiem z cytryny.
    * Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować