Zawsze gości na moim stole w sezonie Świątecznym Domowa masa makowa rozpływająca się w ustach :)
2 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto na dwa makowce:
0,5 kg mąki
50g. drożdży
1 jajko i 5 żółtek
1 szklanka śmietany 18 % musi być w temp. pokojowej lub mleka.
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
1,5 łyżki spirytusu, rumu lub wódki
150g. roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny
Masa Makowa:
500 g. maku
5-6 białek
1/2 litra mleka
2 łyżki miodu
200 g. cukru pudru można użyć cukier zwykły.
10 dag. rodzynek namoczonych w wódce lub rumie
10dag. suszonych śliwek namoczonych w wódce
10 dag. suszonek żurawiny
10 dag. kandyzowanej skórki pomarańczowej
30dag. posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki powideł śliwkowych lub marmolady
szczypta cynamonu
1 łyżka miękej margaryny lub masła dla smaku
1 olejek migdałowy
1,5 łyzki spirytusu
Lukier I przepis:
25 dkg cukru pudru, 1 1/2 łyżki spirytusu , 1 łyżka zimnej wody, aby lukier był lśniący
Lukier II przepis:
20 dkg cukru pudru utrzeć z sokiem z 1 cytryny, dodać 1 łyżkę rumu lub spirytusu i wody.
Jeżeli chcemy więcej lukru to podwajamy porcję o drugie tyle.
Makowiec drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać ze śmietaną ( powinna mieć temp. pokojową)przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia drożdzy. Do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki, wyrośnięty zaczyn i na koniec dodajemy roztopione letnie masło.
Zagnieść ciasto i przykryć ściereczką lnianą i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie. Podzielić na 2 części,rozwałkować i, nałożyć masę makową. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.Po wyrośnięciu posmarować makowce roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, 40 minut.
Masa Makowa:
Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i odstawić na ½ godziny. Następnie przecedzić na sicie, ostudzić i 3 razy przepuścić przez maszynkę o drobnym sitku.
Rodzynki, Śliwki zalewamy wódką i przykrywamy aby nabrały aromatu . Następnie kroimy w drobną kostkę bakalie: orzechy,żurawinę,skórkę pomarańczową, śliwki i rodzynki. Do gotowego maku dodajemy bakalie, 2 łyżki powideł,1,5 łżyżki spirytusu, miękie masło, szczyptę cynamonu, 1 olejek migdałowy, cukier puder,2 łyżki miodu i mieszamy na jednolitą konsystencję. Na koniec dodajemy ubite białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy.
Komentarze