Makowiec Drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Zawsze gości na moim stole w sezonie Świątecznym Domowa masa makowa rozpływająca się w ustach :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto na dwa makowce:
    0,5 kg mąki
    50g. drożdży
    1 jajko i 5 żółtek
    1 szklanka śmietany 18 % musi być w temp. pokojowej lub mleka.
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki cukru
    1,5 łyżki spirytusu, rumu lub wódki
    150g. roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny

    Masa Makowa:
    500 g. maku
    5-6 białek
    1/2 litra mleka
    2 łyżki miodu
    200 g. cukru pudru można użyć cukier zwykły.
    10 dag. rodzynek namoczonych w wódce lub rumie
    10dag. suszonych śliwek namoczonych w wódce
    10 dag. suszonek żurawiny
    10 dag. kandyzowanej skórki pomarańczowej
    30dag. posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżki powideł śliwkowych lub marmolady
    szczypta cynamonu
    1 łyżka miękej margaryny lub masła dla smaku
    1 olejek migdałowy
    1,5 łyzki spirytusu

    Lukier I przepis:
    25 dkg cukru pudru, 1 1/2 łyżki spirytusu , 1 łyżka zimnej wody, aby lukier był lśniący
    Lukier II przepis:
    20 dkg cukru pudru utrzeć z sokiem z 1 cytryny, dodać 1 łyżkę rumu lub spirytusu i wody.
    Jeżeli chcemy więcej lukru to podwajamy porcję o drugie tyle.


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać ze śmietaną ( powinna mieć temp. pokojową)przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia drożdzy. Do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki, wyrośnięty zaczyn i na koniec dodajemy roztopione letnie masło.
    Zagnieść ciasto i przykryć ściereczką lnianą i pozostawić do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie. Podzielić na 2 części,rozwałkować i, nałożyć masę makową. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.Po wyrośnięciu posmarować makowce roztrzepanym jajkiem.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, 40 minut.


    Masa Makowa:
    Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i odstawić na ½ godziny. Następnie przecedzić na sicie, ostudzić i 3 razy przepuścić przez maszynkę o drobnym sitku.
    Rodzynki, Śliwki zalewamy wódką i przykrywamy aby nabrały aromatu . Następnie kroimy w drobną kostkę bakalie: orzechy,żurawinę,skórkę pomarańczową, śliwki i rodzynki. Do gotowego maku dodajemy bakalie, 2 łyżki powideł,1,5 łżyżki spirytusu, miękie masło, szczyptę cynamonu, 1 olejek migdałowy, cukier puder,2 łyżki miodu i mieszamy na jednolitą konsystencję. Na koniec dodajemy ubite białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować