Makowiec japoński

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Makowiec to ciasto w sam raz na święta, ten upiekłam na kruchym spodzie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    30 dag mąki pszennej
    15 dag masła lub margaryny
    10 dag cukru pudru
    1 jajko
    1 żółtko
    cukier wanilinowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa makowa:
    30 dag maku
    30 dag jabłek
    12 dag masła
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    6 łyżek kaszy manny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto kruche połączyć i wylepić nim blaszkę o wym. 21x33 cm.
  • 2. Mak sparzyć i zemleć 2 razy. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mak, jabłka starte na tarce o grubych oczkach, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianę. Masę makową wyłożyć na ciasto i piec w temp. 180 stopni ok. 1 godz. Po ostudzeniu udekorować dowolną polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować