Makowiec kolorowy

4.5 (183 ocen)

Pyszne ciasto makowe z przepisu z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji".

Składniki:

  • Foremka 25/35 cm.

    Ciasto żółte:
    8 żółtek
    13 dag margaryny
    1 szklanka cukru
    20 dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    olejek cytrynowy

    Mak:
    40 dag maku
    4 jajka
    3 łyżki płynnego miodu
    20 dag cukru pudru
    10 dag margaryny
    olejek migdałowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    bakalie

    Ciasto białe:
    8 białek
    20 dag cukru
    10 dag mąki ziemniaczanej
    10 dag mąki pszennej
    10 dag margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec kolorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto żółte:
    Cukier utrzeć z margaryną i żółtkami. Dodać pozostałe składniki, zamieszać i wylać do foremki (ja podpiekłam ciasto ok. 20 min. w temp. 180*C).
  • 2. Mak:
    Mak sparzyć i zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać proszek do pieczenia, miód, olejek i bakalie. Wymieszać z makiem. Z białek ubić pianę. Dodać do maku i delikatnie wymieszać. Całość wylać na ciasto żółte.
  • 3. Ciasto białe:
    Białka ubić z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubijać. Roztopić margarynę, ostudzić i wlewać powoli do masy, ciągle ubijając. Wylać na mak.
  • 4. Piec w temp. 180*C przez 40 - 50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować