Makowiec na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa makowa:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dalej ucierając dodawać po 1 żółtku. Dodać mak, miód, aromat, orzechy, rodzynki i skórkę.
Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z masą makową.
2.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę makową i piec 40 min w temperaturze 180 stopni.
Na 15 minut przed końcem pieczenia - robić biszkopt.
Po dodaniu biszkoptu - piec jeszcze 25 minut.
3.Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę . Stopniowo dodawać cukier. Miksując masę dodawać po 1 żółtku. Wymieszać razem obie mąki. Dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
4.Biszkopt wylewa się na masę makową i piecze (krok 2).
Po wyjęciu ciasta z blaszki układamy ciasto biszkoptem do dołu, a masą makową do góry.
Dekorujemy polewą czekoladową i dowolnymi cukrowymi posypkami.
Komentarze