Choć nie przepadam za makowcami ten przypadł mi szczególnie do gustu.
1 godz. 40 min
Składniki:
1 kostka drożdży (42 g)
250 g drobnego cukru
400 g mąki
850 ml mleka
100 g rodzynek
4 jajka
230 g masła
400 g mielonego maku
1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego
100 g migdałów
3 łyżki cukru
sól
cukier puder do posypania
Makowiec na drożdżowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z rozdrobnionych drożdży, 10 g drobnego cukru, 1 łyżka mąki oraz ok. 20 ml mleka przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski. Dodać szczyptę soli, 90 g drobnego cukru, 1 jajko, rozczyn, 80 ml letniego mleka oraz 100 g roztopionego masła. Składniki starannie wymieszać, po czym wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
2.500 ml mleka doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać mielony mak, 1 opakowanie budyniu, 150 g drobnego cukru oraz szczyptę soli. Całość zagotować na małym ogniu, stale mieszając. Dodać 80 g masła i podgrzewać do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Na końcu dołożyć rodzynki oraz drobno posiekane migdały. Masę odstawić do ostygnięcia.
3.Z pozostałego mleka oraz proszku budyniowego ugotować gęsty krem, po czym rozpuścić w nim resztę masła. Masę ostudzić, a następnie dokładnie zmiksować z 3 żółtkami. Nadzienie przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić z 3 łyżkami cukru na sztywna pianę. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokątny blat i przełożyć do formy. Odstawić na 10-15 minut.
4.Na cieście równomiernie rozsmarować masę makową. Pianę ubitą z białek delikatnie połączyć z budyniem, po czym wyłożyć na maku. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Placek piec przez 50 minut. Wierzch oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.
Komentarze