Prosty ale pyszny makowiec na kruchym cieście. Gruba warstwa makowa z dużą ilością bakalii ozdobiona jest ciasteczkowymi gwiazdkami.
1 godz. 20 min
Składniki:
Masa makowa:
300 g mielonego suchego maku
300 ml mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
100 g śliwek kalifornijskich
100 g suszonej żurawiny
100 g suszonych moreli
4 jajka
Ciasto:
200 g mąki pszennej
2 żółtka
100 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
80 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Makowiec na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa makowa:
Do rondelka wlać mleko, dodać miód i połowę cukru, zagotować. Wsypać mielony mak, mieszając, gotować ok. 2 minut. Zostawić do ostudzenia.
Bakalie drobno pokroić, wsypać do ostudzonego maku. Dodać żółtka,dobrze wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać.
2.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto.
1/4 część ciasta rozwałkować, wykroić małą foremką w kształcie gwiazdki ok. 12 sztuk ciastek. Odłożyć na bok. Pozostałe ciasto równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 26x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut.
3.Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Na wierzch ułożyć wycięte gwiazdki z kruchego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 40 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Komentarze