MAKOWIEC na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

Niektórzy nie wyobrażają sobie Świąt bez makowca- jak np mój M. Co prawda już po Świętach ale może komuś się przepis przyda . To jedyne z ciast , które zawsze kupowałam ( po nieudanym zakalcu- makowiec japoński), ale odważyłam się ponownie spróbować i powiem WAM , że mojemu koneserowi smakowało

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
    kostka masła, w temperaturze pokojowej
    12 dag drobnego cukru do wypieków
    1 cukier migdałowy

    Dodatkowo

    puszka gotowej masy makowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makowiec na kruchym spodzie 1. W naczyniu połączyć wszystkie składniki. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.

    Formę o średnicy 23 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki- wysypać i delikatnie przyklepać.
  • makowiec na kruchym spodzie 2. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.
    Masę makową wyłożyć na podpieczony wcześniej kruchy spód, wyrównać.

  • makowiec na kruchym spodzie 3. Na wierzch masy pokruszyć pozostałe kruche ciasto.

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut do ze złocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.

Porady

Jedna rada jest taka albo podwójny mak, albo podwójne ciasto na kruszonkę bo wychodzi niziutkie ,ale za to nadrabia smakiem:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować