Makowiec na szybko

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

To chyba najszybszy makowiec jaki do tej pory robiłam. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób zabieganych i zapracowanych. Jest lekki, puszysty, wilgotny a co ważne nie dodaje się do niego ani mąki ani tłuszczu. I mimo, iż przygotowany z półproduktu jest pyszny.

Składniki:

  • 8 jajek
    1 puszka masy makowej z bakaliami 850 g
    2/3 szkl cukru
    4 łyżki bułki tartej
    2 łyżki zmielonych migdałów
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki skórki pomarańczowej
    50 g orzechów włoskich
    Lukier:
    1 i 1/3 szkl cukru pudru
    3 łyżki zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce połączyć bułkę tartą, kakao, zmielone migdały i proszek do pieczenia.
    Jajka z cukrem ubić na puszystą masę (tak by nie spadała z widełek miksera). Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać po łyżce masy makowej. Na końcu dodać suche składniki i miksować tylko do połączenia się składników. Do zmiksowanej masy dodać skórkę pomarańczową, pokrojone orzechy włoskie i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia a boki wysmarować. Wylać masę makową włożyć do nagrzanego piekarnika na 175 stopni z termoobiegiem i piec 40 minut. Wyjąć przykryć z wierzchu papierem do pieczenia i piec kolejne 30 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Z zimnego makowca zdjąć papier, polać lukrem i udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować