MAKOWIEC PRZEKŁADANY NA GORĄCO

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto rozpływa się w ustach, biszkopt mięciutki a środku makowiec-słodziutki dla smakoszy makowców--pyszotka!!

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA JASNY BISZKOPT:
    6 jajek
    24 dag cukru
    24 dag mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    (można dodać 2 łyżki oleju)
    SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:
    1 i 1/2 szklanki suchego maku
    3 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    25 dag margaryny
    zapach migdałowy lub cukier waniliowy --migdałowy
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Makowiec przekładany na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makowiec na gorąco 1. PRZYRZĄDZANIE BISZKOPTU:
    Białka ubić na sztywno dodać cukier i po jednym żółtku-cały czas ubijać. Gdy masa będzie ubita na puch zmniejszamy obroty miksera na 1, i dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na samym końcu wlewamy olej. Pieczemy w 170* około 25-30 minut. Biszkopt zimny przekroić na pół. PRZYGOTOWANIE MASY MAKOWEJ:
    Mak zalać wrzącą wodą ok.1/2 szklanki.Odstawić na 20 minut pod przykryciem.Następnie zagotować--ok.5 minut.i odstawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia.
    Zimny mak przekręcić przez maszynkę dwa razy.
    Jajka utrzeć z cukrem+mąka+ zapach migdałowy.Dodać do przekręconego maku, dobrze połączyć.
    Margaryną zagotować i nie zdejmując z ognia dodawać stopniowo masę makową ciągle mieszając.
    Gęstniejącą gorącą masą przełożyć biszkopt. Wierzch można polać polewą czekoladową i posypać startymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować