Makowiec przekładany na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYRZĄDZANIE BISZKOPTU:
Białka ubić na sztywno dodać cukier i po jednym żółtku-cały czas ubijać. Gdy masa będzie ubita na puch zmniejszamy obroty miksera na 1, i dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na samym końcu wlewamy olej. Pieczemy w 170* około 25-30 minut. Biszkopt zimny przekroić na pół. PRZYGOTOWANIE MASY MAKOWEJ:
Mak zalać wrzącą wodą ok.1/2 szklanki.Odstawić na 20 minut pod przykryciem.Następnie zagotować--ok.5 minut.i odstawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia.
Zimny mak przekręcić przez maszynkę dwa razy.
Jajka utrzeć z cukrem+mąka+ zapach migdałowy.Dodać do przekręconego maku, dobrze połączyć.
Margaryną zagotować i nie zdejmując z ognia dodawać stopniowo masę makową ciągle mieszając.
Gęstniejącą gorącą masą przełożyć biszkopt. Wierzch można polać polewą czekoladową i posypać startymi orzechami.
Komentarze