Makówki

4.5 (150 ocen)

Makówki to nasza tradycja. Przyrządzamy je co roku w Wigilię.

Składniki:

  • 1 puszka maku lub 400g maku mielonego
    3/4 paczki moreli suszonych
    paczka daktyli/figów
    paczka rodzynek/żurawiny
    orzechy zmielone
    1 strucla
    ok 0,5 l mleka
    4 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Makówki

Makówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owoce sparzyć 1. Morele, rodzynki (żurawina) sparzyć.
  • 2. Morele, daktyle pokroić w drobniutką kosteczkę
  • Srucla 3. Strucle pokroić na kromki.
  • Kromki strucli moczone w mleku 4. Mak podgrzać. Mleko zagotować, dodać do niego miód. Kromki strucli moczyć w mleku, wyciągnąć i układać w naczyniu.
  • Mak posypany owocami 5. Na namoczone kromki strucli wyłożyć warstwę maku, posypać morelami, daktylami, orzechami, skórką pomarańczową, rodzynkami.
  • Wierzchnia partia - mak z owocami 6. Kolejno czynności powtarzać, tak by na samym górze znalazł się mak posypany owocami.

Porady

Można starym sposobem, mak zemleć, sparzyć i dodać do niego miód. Wersja szybsza - gotowy mak z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Daktyle Figi Mak Suszone morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować