Mocno makowy ślimak

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pRZEPIS ZNALAZŁAM KIEDYS W INTERNECIE TROCHE GO ZMODYFIKOWAŁAM I WYSZŁY SMACZNE MAKOWE SLIMACZKI .SMACZNE I MIĘKKIE, IDEALNE NA DESER I PRZEGRYZKE.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki :

    ciasto :
    OKOLO 80g miękkiej margaryny
    250 ml mleka
    25 g świeżych drożdży
    70 g cukru
    500 g mąki pszennej
    szczypta soli

    Produkty na nadzienie :
    300 g suchego maku
    1 jajko
    3 łyżeczki aromatu migdałowego
    2łyżki płynnego miodu

    Dodatkowo do pomarowania wierzchu :
    1 roztrzepane jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mocno makowy ślimak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Mak zalać wrzątkiem i odstawić na całą noc
    Potem go odsączyć i zmielić 3 razy Wymieszać z jajkiem, aromatem i miodem.

    2 Masło stopić, dodać mleko, lekko podgrzać ,dodać rozpuszczone drożdże,
    Nastepnie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odstawic do wyrosniecia

    3 Po wyrośnięciu ciasto dokładnie wyrobić az bedzie gładkie i nie bedzie kleiło sie do rąk.
    Rozwałkować je na placek o wymiarach ok. 30 x 50 cm. Posmarować ciasto masą makową i zwinąć jak to robimy w przypadku rolady.
    Pokroić w plastry o grubości 3 cm i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

    Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piec przez ok.15 minut.

    SMACZNEGO!!

Porady

Ciasto nalezy odstawic do wyrosniecia najlepiej nawet na 2 godziny-u nie podwaja swa objętosc. pOLECAM ZNIENIAC NADZENIE -ZA KAZDYM RAZEM MOZNA MIEC INNE BUŁECZKI .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować