Makowy pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do mąki dodać masło, posiekać drobno nożem. Dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną wyłożyć na spód formy o wymiarach 21x26 cm lub tortownicy o średnicy 24-26 cm. Drugą część ciasta schować do zamrażarki. Do trzeciej części dodać kakao, zagnieść jednolite w kolorze ciasto. Na wyłożone, surowe ciasto wyłożyć masę makową, wyrównać. Na masę makową zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto kakaowe.
2.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać kisiel, krótko zmiksować. Pianę wyłożyć na ciasto kakaowe.
Z zamrażarki wyjąć ciasto, zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch pleśniaka.
Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 45- 50 minut, do zrumienienia wierzchu ciasta.
Komentarze