Makowy pleśniak

4.58 (270 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 8 osób

Jedna z najlepszych wersji makowca. Wykonanie i składniki takie jak przy tradycyjnym pleśniaku lecz zamiast dżemu jest gruba warstwa makowa.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    250 g masła
    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 czubata łyżka kakao (dodana do 1/3 ciasta)
    450 g gotowej masy makowej (1/2 puszki)

    Beza:
    4 białka
    1 kisiel cytrynowy
    1 szklanka cukru
    cukier puder do posypania gotowego ciasta
Wystaw ocenę:

4.58 (270 ocen)

Zobacz również:

Pleśniak Makowiec Desery

Makowy pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do mąki dodać masło, posiekać drobno nożem. Dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną wyłożyć na spód formy o wymiarach 21x26 cm lub tortownicy o średnicy 24-26 cm. Drugą część ciasta schować do zamrażarki. Do trzeciej części dodać kakao, zagnieść jednolite w kolorze ciasto. Na wyłożone, surowe ciasto wyłożyć masę makową, wyrównać. Na masę makową zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto kakaowe.
  • 2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać kisiel, krótko zmiksować. Pianę wyłożyć na ciasto kakaowe.
    Z zamrażarki wyjąć ciasto, zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch pleśniaka.
    Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 45- 50 minut, do zrumienienia wierzchu ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować