Makrela to z reguły bardzo krucha rybka, więc nie trzeba ją długo smażyć. Najlepiej smakuje smażona na maśle. Taka w zaprawie octowej jest bardzo smaczna i się nie rozpada. Można ją podawać na imprezach lub zjeść z chlebem.
Makrela w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zalewa: Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować.
Rybę wypaproszyć i dokładnie oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło. Układać rybę, smażymy, aż mięso makreli z różowego zrobi się białe (wystarczy ok. pół min. z każdej strony na średnim ogniu).
Słoiki dokładnie sparzyć i wytrzeć na sucho ( słoiki można umyć i wstawić na 1-2 min. do mikrofali). Następnie do każdego słoika włożyć rybę oraz obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Zalać zaprawą i dokładnie zakręcić.
2.Tak przygotowaną rybę trzeba umieścić w garze ze ściereczką na dnie i zalać wodą. Jeżeli słoiki są gorące to zalać gorącą wodą. Woda powinna mieć podobną temperaturę, aby nam słoiki nie pękły. Gotować ok. 15 min.
Komentarze