MAKRELA W ZALEWIE

4.44 (159 ocen)

Makrela to z reguły bardzo krucha rybka, więc nie trzeba ją długo smażyć. Najlepiej smakuje smażona na maśle. Taka w zaprawie octowej jest bardzo smaczna i się nie rozpada. Można ją podawać na imprezach lub zjeść z chlebem.

Składniki:

  • Zalewa na 2 słoiki 1 l:
    woda 1 i 1/2 szkl.
    ocet spirytusowy 1/2 szkl.
    cukier 3 płaskie łyżki
    sól 2 płaskie łyżeczki
    ziele angielskie 4 ziarenka
    liść laurowy 2 listki

    Dodatkowo:
    ryba makrela 3-4 szt.
    cebula 1/2 szt.
    masło do smażenia 3-4 łyżki
    sól, pieprz świeżo mielone do oprószenia ryby
Wystaw ocenę:

4.44 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ryba

Makrela w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewa: Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować.
    Rybę wypaproszyć i dokładnie oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło. Układać rybę, smażymy, aż mięso makreli z różowego zrobi się białe (wystarczy ok. pół min. z każdej strony na średnim ogniu).
    Słoiki dokładnie sparzyć i wytrzeć na sucho ( słoiki można umyć i wstawić na 1-2 min. do mikrofali). Następnie do każdego słoika włożyć rybę oraz obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Zalać zaprawą i dokładnie zakręcić.
  • 2. Tak przygotowaną rybę trzeba umieścić w garze ze ściereczką na dnie i zalać wodą. Jeżeli słoiki są gorące to zalać gorącą wodą. Woda powinna mieć podobną temperaturę, aby nam słoiki nie pękły. Gotować ok. 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować