Małże / Mule w sosie pomidorowym

5 (144 ocen)

Prosta i zarazem wyrafinowana potrawa. Zachwyci smakoszów owoców morza, ale także tych, którzy dopiero poznają te smaki.

Składniki:

  • 1 kg świeżych muli
    2 łyżki masła
    3 łyżki oliwy
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    200 ml szklanki białego wina
    4 pomidory lub puszka pomidorów pokrojonych bez skórki
    1 łyżeczka cukru
    sól do smaku
    ok 2-3- łyżki posiekanej natki pietruszki

    Dodatkowo:
    bagietka
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos pomidorowy

Małże / mule w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Małże / Mule w sosie pomidorowym 1. Oczyścić małże pod bieżącą wodą za pomocą szorstkiej gąbki lub szczoteczki ( należy wyrzucić małże z uszkodzoną skorupką. Odsączyć na sicie.
  • Małże / Mule w sosie pomidorowym 2. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz. Poddusić drobno posiekany czosnek i cebulę ok 1-2 minuty.
  • Małże / Mule w sosie pomidorowym 3. Następnie dodać obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory/pomidory z puszki wraz z zalewą oraz białe wino. Dodać cukier i sól do smaku. Gotować kilka minut.
  • Małże / Mule w sosie pomidorowym 4. Na koniec dodać mule. Przykryć i gotować pod przykryciem 4-5 minut, co jakiś czas potrząsając garnkiem, tak aby mule wymieszały się z sosem.
  • Małże / Mule w sosie pomidorowym 5. Wyciągnąć mule do głębokiego naczynia. Mule, które się nie otworzyły należy wyrzucić. Posypać natką pietruszki. Pozostały sos zlać do sosjerki. Mule podawać od razu wraz z sosem i bagietką/ grzankami które można moczyć w sosie.

Porady

Do muli dobrze również podać kieliszek białego wina :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Małże Owoce Owoce morza

Notka redakcyjna

Masz ochotę na inne pomysły na krewetki, mule lub kalmary? Sprawdź przepisy na owoce morza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować