Małże nowozelandzkie w sosie winno-kurkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Połączenie morskich i leśnych smaków w sam raz na letnią pogodę.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opak. małż nowozelandzkich - 400 g
    2 szalotki
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryczki chilli
    10-20 dkg oczyszczonych kurek (świeże lub mrożone)
    1/2 szkl. białego wina
    świeża nać pietruszki
    oliwa, masło, sól, pieprz

Małże nowozelandzkie w sosie winno-kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Szalotki i obie papryki kroimy w drobno kostkę i przesmażamy. Dodajmy oczyszczone wcześniej kurki i smażymy całość ok. 5 minut. Całość doprawiamy do smaku, zalewamy winem i dusimy, aby wino się zredukowało.
  • 2. Małże wykładamy na blaszce do pieczenia (muszlą do dołu). Na każdą małże nakładamy ok. 1 łyżki przygotowanego sosu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  • 3. Pieczemy od 10-15 min. (w zależności od mocy piekarnika).
    Na koniec posypujemy drobno posiekaną pietruszką.
  • 4. Podajemy z bagietką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy