Małe kucharzenie - czyli Hania piecze cynamonowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Banalnie prosty przepis na ciastka które zawsze wychodzą. Kształty i zdobienia zależą od Waszej fantazji.

  • 45 min

Składniki:

  • 25-30dkg mąki pszennej
    12 dkg masła
    1 jajko
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka cynamonu
    łyżeczka kakao
    5 łyżek cukru

    Składniki do ozdobienia:
    2 łyżki wody i 5 łyżek cukru pudru,
    barwnik spożywczy czerwony
    rozpuszczone kostki gorzkiej czekolady

Małe kucharzenie - czyli hania piecze cynamonowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki połączyłam za pomocą miksera. Później jeszcze chwilę zarobiłam rękami na blacie. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na 15 minut do zamrażarki
  • 2. Włączamy piekarnik na ok.170 stopni.
    Przygotowujemy sobie wcześniej lukier z dodatkiem czerwonego barwnika spożywczego i rozpuszczamy czekoladę w mikrofalówce.
  • 3. Ciasto dzielimy na części, obficie podsypujemy mąką i wałkujemy na cieniutkie placki. Wykrawamy dowolne kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut.
  • 4. Dekorujemy ciasteczka według uznania!

Porady

Ciasteczka są pyszne i bardzo łatwo je zrobić - zawsze wyjdą dobre. Z małym pomocnikiem w kuchni czas płynie o wiele milej. Moja córka miała swój mały wałeczek do ciasta, którym dzielnie wałkowała. Wycinała również kształty. Największą frajdą jest ozdabianie upieczonych ciasteczek, to bardzo pobudza dziecięcą wyobraźnię!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy