Małe pączki o orzechowym smaku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Niezwykłe, pyszne pączki z dodatkiem orzechów.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    160 g mąki pszennej
    2 czubate łyżki mielonych orzechów
    3 łyżki cukru
    50 g masła
    1/4 szklanki wody
    1/4 szklanki mleka
    1 jajko
    20 g świeżych drożdży
    szczypta soli

    tłuszcz do smażenia

    Posypka:
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki mleka w proszku
    2 łyżki mielonych orzechów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Małe pączki o orzechowym smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, rozpuścić. Dodać cukier, sól, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut. Dodać jajko, mąkę, wodę, orzechy i rozpuszczone (ostudzone) masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Wyłożyć na deskę, rozwałkować na grubość ok. 1- 1,5 cm i wykrawać małym kieliszkiem pączki. Zostawić do wyrośnięcia.
    W szerokim garnku rozpuścić smalec lub rozgrzać olej do odpowiedniej temperatury (sprawdzamy wrzucając kawałek ciasta, powinien dość szybko zacząć się smażyć). Wrzucać wyrośnięte pączki, smażyć ok. 3- 4 minut, pod koniec mieszając aby równomiernie się zarumieniły. Wykładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu.
    2. Cukier puder, mleko w proszku i mielone orzechy wymieszać w misce. Obtaczać ostudzone pączki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować