Małe pączki o orzechowym smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto: Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, rozpuścić. Dodać cukier, sól, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut. Dodać jajko, mąkę, wodę, orzechy i rozpuszczone (ostudzone) masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Wyłożyć na deskę, rozwałkować na grubość ok. 1- 1,5 cm i wykrawać małym kieliszkiem pączki. Zostawić do wyrośnięcia.
W szerokim garnku rozpuścić smalec lub rozgrzać olej do odpowiedniej temperatury (sprawdzamy wrzucając kawałek ciasta, powinien dość szybko zacząć się smażyć). Wrzucać wyrośnięte pączki, smażyć ok. 3- 4 minut, pod koniec mieszając aby równomiernie się zarumieniły. Wykładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu.
2. Cukier puder, mleko w proszku i mielone orzechy wymieszać w misce. Obtaczać ostudzone pączki.
Komentarze