Małe pączki o czekoladowym smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto: Drożdże rozkruszyć, rozpuścić w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Dodać wodę, cukier i sól, odstawić na ok. 10 minut. Dodać mąkę, kakao, jajko i roztopione masło, wyrobić gładkie, jednolite w kolorze ciasto. Odstawić na ok. pół godziny. Rozwałkować i kieliszkiem wykrawać małe kółka. Zostawić do wyrośnięcia.
Tłuszcz rozgrzać do odpowiedniej temperatury (sprawdzić wrzucając kawałek ciasta, powinien dość szybko wypłynąć i zacząć się smażyć) w szerokim garnku. Wrzucać wyrośnięte pączki, smażyć ok. 3- 4 minut, pod koniec je mieszając aby równomiernie się zezłociły. Wykładać na papierowy ręcznik aby odsączyły się z tłuszczu.
2. Posypka: Wszystkie składniki: cukier, mleko, czekoladę wymieszać w miseczce. Obtaczać ostudzone pączki.
Komentarze