Małe pączki o czekoladowym smaku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto z dodatkiem kakao i pyszna posypka z dodatkiem czekolady w proszku, cukru pudru i mleka w proszku.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    260 g mąki pszennej
    2 czubate łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    50 g masła
    1/4 szklanki wody
    1/4 szklanki mleka
    1 jajko
    20 g świeżych drożdży
    szczypta soli

    tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)

    Posypka:
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 czubate łyżki mleka w proszku
    2 łyżki czekolady w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Małe pączki o czekoladowym smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Drożdże rozkruszyć, rozpuścić w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Dodać wodę, cukier i sól, odstawić na ok. 10 minut. Dodać mąkę, kakao, jajko i roztopione masło, wyrobić gładkie, jednolite w kolorze ciasto. Odstawić na ok. pół godziny. Rozwałkować i kieliszkiem wykrawać małe kółka. Zostawić do wyrośnięcia.
    Tłuszcz rozgrzać do odpowiedniej temperatury (sprawdzić wrzucając kawałek ciasta, powinien dość szybko wypłynąć i zacząć się smażyć) w szerokim garnku. Wrzucać wyrośnięte pączki, smażyć ok. 3- 4 minut, pod koniec je mieszając aby równomiernie się zezłociły. Wykładać na papierowy ręcznik aby odsączyły się z tłuszczu.
    2. Posypka: Wszystkie składniki: cukier, mleko, czekoladę wymieszać w miseczce. Obtaczać ostudzone pączki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować