Nie trzeba bawić się z krojeniem ciasta. Wystarczy przełożyć z kokilki na talerz, polać karmelem, udekorować suszonymi bławatkami i oto jest! Maleńka szarlotka, smaczna, elegancka, idealna do kawy.
60 min
Składniki:
125 g mąki pszennej
64 g białego cukru
50 g masła + masło do wysmarowania kokilek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
odrobina śmietany 12 %
Maleńkie szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, 64 g cukru, masła, jajka, proszku do pieczenia i niecałej łyżeczki śmietany 12 % zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je do lodówki na 30 minut. Sześć kokilek o średnicy 8 cm smarujemy masłem. Schłodzone ciasto dzielimy na 6 równych części i wyklejamy nim kokilki. Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Każdą połówkę jabłka delikatnie nacinamy wzdłuż w kilku miejscach, a następnie wkładamy do kokilek. Jabłka posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanych do temperatury 200 stopni C. przez około 20 minut. Z 4 łyżek cukru i śmietany 30% przygotowujemy karmel: najpierw cukier rozpuszczamy na suchej patelni i karmelizujemy go, a następnie dolewamy 6 łyżek śmietany i jeszcze chwilę gotujemy. Karmel przygotowujemy tuz przed podaniem szarlotek. Upieczone szarlotki przekładamy na talerze, polewamy karmelem i dekorujemy płatkami bławatków.
Komentarze