Ciasto malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę 25cm x40cm.Piec w temp 200ºC przez 15 min.
2.Galaretka z malinami:
3 malinowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.
3.Krem:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić do otrzymania gęstego kremu.
4.Beza:
Białka ubić z cukrem do otrzymania sztywnej pianki.Na sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.
Formę o wymiarach 25 x 40 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.Piec w temp. 160ºC przez 40 minut.( po około 30 min. włączyć termoobieg)
5.Przełożenie ciasta:
Ciasto kruche z galaretką - krem - beza
Porady
Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do dnia kolejnego.
Komentarze